Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

  




ΕΥΒΟΙΑ

Η αρχή του κακού στις 3 Αυγούστου

Η πρώτη φωτιά που έπιασε στην Εύβοια ήταν λίγο μετά τις 15.30 την Τρίτη 3 Αυγούστου στα Κριεζά. Την ημέρα εκείνη ο καύσωνας ήταν στην αποκορύφωσή του με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.Στην προσπάθεια κατάσβεσης έπαιρνε μέρος αρχικά μόνο ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, καθώς τα περισσότερα είχαν ριχτεί στην αντιμετώπιση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, γεγονός που επιδείνωσε τραγικά την κατάσταση.Την επόμενη ημέρα εκκενώθηκαν προληπτικά κάποια χωριά με απόφαση του Συντονιστικού που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη Ευβοίας. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκκενωθεί συνολικά 8 χωριά και οικισμοί. Την Πέμπτη 5 Αυγούστου τα πύρινα μέτωπα είχαν ενωθεί δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό που εκτεινόταν από τον Ευβοϊκό Κόλπο μέχρι το Αιγαίο. Τις επόμενες ημέρες οι κάτοικοι του νησιού αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσαν με τρόμο καθώς οι φλόγες έζωναν πόλεις και χωριά, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή με πλωτά μέσα. Δυστυχώς, παρόλο που κατάφεραν να σβήσουν ολοκληρωτικά τη φωτιά μετά από μέρες είχαν συμβεί σημαντικές καταστροφές.

ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 3 Αυγούστου, δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών Αττικής η οποία επεκτάθηκε στις περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας. Στο Τατόι, η πυρκαγιά απείλησε να κάψει τα τέως Βασιλικά Ανάκτορα, ενώ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αδάμες Κηφισιάς, τους Θρακομακεδόνες, στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες. Στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά έφτασε εντός της πόλης μέσα στην κεντρική πλατεία, καίγοντας σπίτια και επιχειρήσεις άλλα και την δασική έκταση γύρω της. Αντίστοιχα και ο Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Τα άλογα μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στις 5 Αυγούστου. Παρόλα αυτά, εκείνη την ημέρα νέα δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας και σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις από την προηγούμενη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν τη μεγαλύτερη προσοχή στη πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να περιοριστεί άμεσα. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στις γύρω περιοχές οι οποίες είχαν ήδη δοκιμαστεί την προηγούμενη μέρα.Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις Αφίδνες και έκαψε όλη τη δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στην Ανατολική Αττική, πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές καθώς και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ενώ υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές.Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και στην Μαλακάσα, η φωτιά έκαψε όλη την δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας ακόμη και στις γραμμές του ΟΣΕ με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στον σιδηρόδρομο. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ξεπέρασαν ακόμα και τους 800 συνεχόμενους πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 225 οχήματα καθώς υπήρξε μεγάλη συνδρομή καθημερινά με πολλά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Επιπλέον συνδρομή παρείχαν, ως πεζοπόρα τμήματα,  πυροσβέστες από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Τις επόμενες μέρες επιχείρησαν περιοδικά ακόμα 2 αεροσκάφη από την Σουηδία, καθώς και επιπλέον πυροσβέστες από το Κατάρ και το Κουβέιτ για την διασφάλιση της περιμέτρου.




 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8