Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Άρθρο του Μανώλη Λαζαρίδη

 Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…

Μάλλον αυτό άκουσε και η Βλέννα του φυτοπλαγκτού και επισκέφτηκε και τη Χαλκιδική ταξιδεύοντας από τη θάλασσα του Μαρμαρά της Τουρκίας.

Το καλοκαίρι του 2021 πολλοί επισκέπτες που ήθελαν να κολυμπήσουν στις πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής βρέθηκαν μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα. Την επιφάνεια της θάλασσας είχε καλύψει μια απαίσια βλέννα δίνοντας την εντύπωση πως τα νερά είναι πολύ βρώμικα. Η βλέννα αυτή κολλάει στα δίχτυα των ψαράδων, εμποδίζοντας το ψάρεμα καθώς και στο σώμα μας δημιουργώντας πρόβλημα στην υγεία μας. Επίσης δημιουργεί και φυσαλίδες.

Η αιτία των φυσαλίδων φαίνεται να είναι ο μικροοργανισμός του Φυτοπλαγκτού Phaecystis που παράγει βλέννα. Μετά το θάνατο του μικροοργανισμού η βλέννα μπορεί να βυθίζεται σε μεγαλύτερα βάθη και με την κυκλοφορία του νερού και τα κύματα μπορεί να δημιουργείται και αφρός, όπως παρατηρήθηκε και στις ακτές της Χαλκιδικής. Η βλέννα αυτή πρωτοεμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά της Τουρκίας.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια θαλάσσιων ρευμάτων έκανε έντονη την παρουσία της στο βόρειο Αιγαίο, στη Λήμνο, στη Θράκη και στις παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής. Η εμφάνιση της θαλάσσιας  αυτής βλέννας είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της μόλυνσης που προκαλείται από τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά και της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι θαλασσί οργανισμοί.

Τα σημάδια λοιπόν της μόλυνσης του πλανήτη αρχίζουν να γίνονται αισθητά και στη δική μας χώρα. Να, λοιπόν, πώς το αποτέλεσμα της ρύπανσης στη  γειτονική Τουρκία μπορεί να χαλάσει τις διακοπές μας!

Ευτυχώς η εμφάνιση της βλέννας δεν ήταν ταυτόχρονη σε όλες παραλίες Χαλκιδικής, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επισκέπτες να διαλέξουν άλλη παραλία που ήταν κοντά και καθαρή, αφού στη Χαλκιδική έχει κανείς άπειρες επιλογές… Επιβεβαιώνοντας, λοιπόν, για μια ακόμη φορά πως: Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…



Λαζαρίδης Μανώλης

Δημοσιογραφική ομάδα του

2ο Πειραματικού σχολείου Κιλκίς

Όμιλος Ψηφιακές Αναζητήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8