Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Άρθρο της Ιωάννας Μητρούλη

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Η συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση του πλανήτη μας με βλαβερές/ρυπογόνες ουσίες και η επακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή που επιτελείται απαιτεί την οικολογική αφύπνιση όλων μας.

Κατά την προσπάθεια εύρεσης λύσης προς μείωση των ρύπων χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτάθηκε η δημιουργία των αιολικών πάρκων.

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική.

Το κόστος συντήρησης τους είναι πολύ χαμηλό συγκρινόμενο με τα αναμενόμενα κέρδη και αποτελούν μια «καθαρή, πράσινη» επιλογή προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ότι αποφεύγεται –κατά τη διαδικασία- η εκπομπή τοξικών ουσιών (ατμοσφαιρικών ρύπων/αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας αιολικών πάρκων ανακύπτουν νέες θέσεις εργασίας ιδιαιτέρως σε αγροτικές περιοχές και ευνοείται η εν γένει μελλοντική οικονομική ανάπτυξη περιοχών χαρακτηριζόμενων με υψηλό αιολικό δυναμικό.

Παρά το πλήθος των πλεονεκτημάτων που απορρέουν απ΄ την κατασκευή των αιολικών πάρκων θα πρέπει να γίνει αναφορά και στα ανακύπτοντα μειονεκτήματα λόγω της ύπαρξης αυτών.

Ο τραυματισμός/θανάτωση κυρίως αποδημητικών πουλιών λόγω των ανεμογεννητριών είναι ένας απ΄ αυτούς. Προς αποφυγήν τούτου η επιλογή κατασκευής σε δρόμους μετανάστευσης πουλιών θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επιπρόσθετα, η χρονοβόρος διαδικασία χαρτογράφησης του αιολικού δυναμικού μεγάλων περιοχών, η προκύπτουσα ηχητική ρύπανση απ΄ την λειτουργία αυτών, η αλλοίωση του κάλλους των φυσικών τοπίων καθώς και η απαίτηση πολλών ανεμογεννητριών για την παραγωγή αξιόλογης ισχύος λόγω του μικρού συντελεστή απόδοσής τους αποτελούν βασικά επιχειρήματα τοπικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών κοινωνιών που ανθίστανται στη σύσταση αυτών.

Ι.Μητρούλη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8