Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"Το διαμάντι του Νομού Κιλκίς"

    Στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Μακεδονίας βρίσκεται ο Νομός Κιλκίς. Τα όριά του επεκτείνονται στις λευκές κορυφές του Πάϊκο, του Μπέλλες και των Κρουσίων, στα οποία βουνά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ αποτελεί και το σημείο όπου περνάει ο ποταμός Αξιός. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, έχει ανακαλυφθεί ότι το Κιλκίς αποτελεί έναν πλούσιο βιότοπο χλωρίδας και πανίδας. Ακόμη, παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας στα όρη Δύσσωρο, Κρούσια και Μαυροβούνι αλλά και η περιοχή η οποία γειτονεύει με την Λίμνη Δοϊράνη και με τους ποταμούς Γαλλικό και Αξιό. Πιο συγκεκριμένα και ιδιαίτερα στην προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Αξιού υπάρχουν πάνω από 370 είδη φυτών. Μερικά από τα σπάνια και ενδημικά είδη φυτών που καταγράφηκαν στην έρευνα που ξεκίνησε το 2007 είναι το είδος Onobrychiscitrinaτο, το οποίο αποτελεί νέο είδος για την Ελληνική αλλά και για την παγκόσμια χλωρίδα. Επίσης, το είδος Κολχικό το χειμωνανθές πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σε 5 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, το Coniolimonheldreichii είναι σπάνιο ενδημικό είδος όπως και η Σατουρέγια η ορεινή. Τη χλωρίδα του Κιλκίς απαρτίζουν και άλλα φυτά όπως τα Fritillariagussichiae, Pedicularisgraeca και Centaureaimmanuelis–loewii τα οποία αποτελούν σπάνια είδη των Βαλκανίων που εντοπίστηκαν πρώτη φορά στο Κιλκίς. Τέλος, τη χλωρίδα ολοκληρώνει το μονόκοκκο σιτάρι το οποίο είναι ένα ευρασιατικό είδος και καταγράφεται για πρώτη φορά στην χλωρίδα του Κιλκίς.
     Ένας ακόμη σημαντικός θησαυρός του Κιλκίς είναι η ποικιλία της πανίδας που διαθέτει. Αναλυτικότερα, στο εθνικό πάρκο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 137 φωλιάζουν, τα 134 διαχειμάζουν και τα 163 χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια των μεταναστευτικών τους ταξιδιών τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως μέρος όπου θα προμηθεύονται τροφή και θα ξεκουράζονται. Συνολικά, 10 είδη φωλιάζουν στο ποτάμιο δάσος σε σημαντικά ποσοστά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη∙ μερικά από αυτά τα είδη είναι η χoυλιαρoμύτα, η λαγγόvα και η χαλκόκoτα. Έντονη είναι και η παρουσία αρπακτικών πουλιών όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός και ο πετρίτης ενώ έχουν παρατηρηθεί και άλλα πτηνά κατά την μετανάστευση κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως το κεφαλούδι, το στεπογέρακο ,το φοινικόπτερο και ο νανόκυκνος. Αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη Κερκίνη είναι η πιο σπουδαία περιοχή διαχείμασης του αργυροπελεκάνου σε όλη την Ευρώπη. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των θηλαστικών που συναντώνται όπως η βίδρα, η αλεπού, η νυφίτσα, το βρωμοκούναβο καθώς και ο λύκος ο οποίος εμφανίζεται σε ορισμένες εποχές του έτους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στην λίμνη υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα ο οποίος είναι υπό την προστασία της Ελληνικής Πολιτείας. Επίσης, στην λίμνη και στον ποταμό Στρυμόνα έχουν καταγράφει 32 είδη ψαριών εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι το γριβάδι , το αγριοχρυσόψαρο, το σίρκo, το τυλιvάρι, το τσιρώvι , τοποταμόψαρο και η μπριάvα, με εξαίρεση το χέλι το οποίο έχει εξαφανισθεί από τη λίμνη μετά τη λειτουργία του νέου φράγματος. Υπάρχουν και κάποιοι πληθυσμοί όπως αυτοί του ηλιόψαρου που είναι αλλόχθονα είδη τα οποία έφτασαν στην λίμνη από την Βουλγαρία που ήταν σε έξαρση την δεκαετία του '90, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και πλέον είναι σε ισορροπία. Μεγάλο αντιπροσωπευτικό ποσοστό αποτελούν τα ερπετά με τουλάχιστον 25 είδη με κυριότερα τη βαλτοχελώνα , το φιδόσαυρο, το ερημόφιδο καθώς και το νερόφιδο. Τα αμφίβια εκπροσωπούνται με 11 είδη εκ των οποίων ανάμεσα τους βρίσκονται ο πηλοβάτης και η σαλαμάνδρα. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ασπόνδυλων με τον αριθμό τους να φτάνουν 4.700, από τα οποία τα 1.396 είναι νέα είδη για την Ελλάδα και 46 νέα είδη για την επιστήμη. Ο πλούτος της χλωρίδας και της πανίδας του Κιλκίς θα πρέπει να μείνει ατόφιος χωρίς να επηρεαστεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις∙ ίσα ίσα θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε από ένα λιθαράκι για να συνεχίσει να υπάρχει. 

Σιδηροπούλου Α. , Γ5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8