Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια στο Καρπενήσι"

 

 

  Στο Καρπενήσι δεν χρειάζεται οι υπάλληλοι και οι πολίτες να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια, στο κέντρο της πόλης, λόγω του χιονιού. Το χιόνι λιώνει μόνο του, μέσω των θερμαινόμενων πεζοδρομίων!

  Τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια βοηθούν στο να λιώνουν το χιόνι, για να κυκλοφορούν οι πεζοί με ασφάλεια. Στο Καρπενήσι κατασκευάστηκε σύστημα γεωθερμίας κάτω από τα πεζοδρόμια. Μέσω κυκλώματος, το ζεστό νερό προκαλεί το λιώσιμο των πάγων το χειμώνα, δημιουργώντας ένα καθαρό διάδρομο ασφαλή για τους πεζούς. Δεν είναι άμεσα ορατό και όμως, τόσο χρήσιμο! Τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει εφαρμοστεί, λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία όπως αποδεικνύεται από τους κατοίκους και τις φωτογραφίες.

  Η υλοποίηση της γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στον χώρο του πάρκινγκ (παλιό ΚΤΕΛ). Ακόμη τα συστήματα και οι κυκλοφορητές του νερού εγκαταστάθηκαν κάτω από την σκάλα που οδηγεί στην παιδική χαρά Καρπενησίου, ενώ το ζεστό νερό ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί υπογείως στα πεζοδρόμια από ένα κύκλωμα 20 οπών στο έδαφος του πάρκινγκ, σε βάθος 100 μέτρων.

  Πρόκειται για μια καινοτομία που λειτουργεί και μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον. Μια καινοτομία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Καρπενήσι, ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη όταν ήταν δήμαρχος Καρπενησίου.

                                                                                                            Γιοβανούδη Μαρία

 

                                                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8