Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ : Ανατολή Παναγιωτίδου



Ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα των τελευταίων μηνών αποτελεί αυτό του μεταναστευτικού. Ειδικά  μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το θέμα αυτό έχει επανέλθει στην κορυφή της επικαιρότητας προκαλώντας ανησυχία παγκοσμίως.

Πρωταρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως το Αφγανιστάν κυβερνείται πλέον από ένα μη αναγνωρισμένο καθεστώς, ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν, τους φανατικούς δηλαδή ισλαμιστές που τείνουν να ασπάζονται και εφαρμόζουν πιστά έναν από τους αυστηρότερους ισλαμικούς νόμους. Το γεγονός αυτό φέρει ως συνέπεια τον κατά πολύ περιορισμό των γυναικείων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται βάσει του νόμου, οι γυναίκες επιβάλλεται να φορούν ειδική ενδυμασία ονόματι χιτζάμπ με την προϋπόθεση πως το μόνο μέρος που μένει ακάλυπτο είναι τα μάτια και αυτό για τους απολύτως ευνόητους λόγους. Επιπροσθέτως, οποιουδήποτε είδους έξοδος της γυναίκας γίνεται με συνοδεία ενός άνδρα -μέλους της οικογένειας -σε καμία περίπτωση μόνη ή με άλλη γυναίκα. Προβλεπόμενη ποινή για τους παραβάτες: Θάνατος είτε με απευθείας εκτέλεση είτε με βασανιστήρια, έως ότου αυτός επέλθει. Το γεγονός αυτό έχει συνταράξει ολόκληρο τον πλανήτη ο οποίος δεν μπορεί παρά να μείνει άπραγος. Ωστόσο, ποικίλα κινήματα και οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί με σκοπό να βοηθήσουν με τον οποιονδήποτε δυνατό τρόπο σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι πολίτες του Αφγανιστάν ή καλύτερα το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού.

Εξαιτίας της κατάληψης των Ταλιμπάν εκατομμύρια άνθρωποι τείνουν να αναζητούν ένα καλύτερο μέρος με καλύτερες συνθήκες διαβίωση, μέρος όπου δεν θα περιορίζονται τα δικαιώματά τους και δεν θα  κινδυνεύει τόσο η ζωή τους όσο και σωματική τους ακεραιότητα στο ελάχιστο. Είναι πασιφανές λοιπόν πως ένα τέτοιο μέρος αποτελούν οι Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντιλήψεις και νοοτροπίες. Συνέπεια αυτού είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργείται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πρόσφυγες και μετανάστες στα πλαίσια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής έχουν καταφύγει στη χώρα μας. Βάσει στατιστικών, Αφγανοί μετανάστες καταλαμβάνουν περισσότερο από το 60% των δομών φιλοξενίας της χώρας μας. Εφόσον οι Αφγανοί μετανάστες και πρόσφυγες καταλαμβάνουν ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό είναι ολοφάνερο πως το φαινόμενο αυτό επιφυλάσσει και αρκετές επιπτώσεις. Μία από αυτές αποτελεί και η εν μέρη αλλοίωση της πολιτισμικής και πνευματικής ομογένειας της χώρας, όσο η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική κοινωνία. Πέρα από αυτό, συχνά συνδέονται και με την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας με τον όρο αυτόν αναφέρεται σε αδικήματα εγκληματικότητας του δρόμου και όχι απαραίτητα στο νομικό έγκλημα. Συνεπώς, εκτός από τη ακεραιότητα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς απειλείται και η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών της χώρας μας.

Μέσω της περιεκτικής ανάλυσης των προαναφερθέντων μπορούμε κάλλιστα να συνάγουμε το συμπέρασμα πως το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά και φέρει συνέπειες στις ζωές όλων μας. Αν οι ροές των μεταναστών συνεχίσουν να εισέρχονται χωρίς έλεγχο στην Ελλάδα,  είναι πιθανό να υπάρξει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλιακή Έκλειψη

 https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens?fbclid=IwAR2D6GnoblPAYGJGz3ngVsh4CfYFIRPGrr_Qb7hYrH3eThjQBeCYVmPkkM8